pont_001.png

Els Ràfols de Les Gunyoles

Amb en Bartomeu Ràfol, nascut cap allà l'any 1390, iniciem la història d'una família (Els Ràfols) amb més de sis-cents anys de permanència ininterrompuda al barri de Les Gunyoles, del terme municipal d'Avinyonet del Penedès. Una família que, com moltes altres d'aquestes terres penedesenques, han dedicat la major part de la seva vida al cultiu de les vinyes i l'elaboració de vins i caves. Prova d'això la tenim en el mateix Bartomeu Ràfol, que en la seva declaració de 12 de maig de 1422, davant el capbreuador del Monestir de Santes Creus, manifestava posseir una peça de terra, part de vinya plantada, part terra campa, al terme de les Gunyoles.

En Bartomeu tingué a Francesc, i aquest procreà a Bartomeu (segon), Antoni, Salvador i Joan. Bartomeu (segon) donà lloc, entre altres, a la línia dels actuals Ràfols de Les Gunyoles i a la dels Ràfols d'Olesa de Bonesvalls. I de l'Antoni sorgiren, també entre altres, la línia dels Ràfols dels Caus, que donaria lloc a l'actual prestigiosa firma de vins i caves del mateix nom, propietat de Carlos Esteva, i la dels Ràfols de Cantallops, de la qual descendeix la Maria Ràfols Mata, casada a finals de 1671 amb en Jeroni Cuscó Llorens, de la Granada.

Serà precisament en la segona edició del treball sobre els Cuscó de la Granada, la qual veurà la llum durant la propera primavera, on inclourem el capítol dels Ràfols de Les Gunyoles, fruit de la nostra investigació en els arxius: Comarcal del Penedès (ACAP), de Protocols de Barcelona (AHPB), el Diocesà de Barcelona (ADB), el Diocesà de Sant Feliu de Llobregat (ADSFLL), el de la Catedral de Barcelona (ACB) i el de la Corona d'Aragó (ACA), així com el de l'Ajuntament d'Avinyonet del Penedès i el fons familiar de la família Ràfols de Les Gunyoles, que molt amablement posà a la nostra disposició el seu propietari en Josep Ràfols i Vendrell.

Diumenge, 27 de novembre de 2011.

Ramon Benavente i Freixas. Martorell.

 

Please publish modules in offcanvas position.